Антикорупційний комітет Верховної Ради рекомендував внести доопрацювання до законопроєкту щодо мобілізації.

Антикорупційний комітет Верховної Ради визнав оновлений законопроєкт про мобілізацію наявним корупційним ризиком, зазначивши, що у ньому існують нечіткості та потенційні проблеми. Член комітету Вікторія Сюмар заявила, що основні проблеми полягають у тому, що уряд визначатиме, хто з правоохоронних та антикорупційних органів отримає виключення від мобілізації, а також у невизначеності документів для догляду за інвалідами та можливих ризиках при накладанні стягнень за невідкриття електронного кабінету призовника.

Сюмар висловила занепокоєння тим, що законопроєкт не чітко визначає правила та не відповідає Конституції. Вона також повідомила, що комітет вже раніше визнавав законопроєкт мобілізації, представлений урядом, як потенційно корупційний.

Зазначено, що Кабінет міністрів у своєму оновленому законопроєкті пропонує заходи впливу на ухилянтів, які можуть бути застосовані за рішенням суду. Також у законопроєкті передбачено, що чоловіки, які вперше вступають на державну службу, можуть брати участь у мобілізації лише з базовою загальновійськовою підготовкою чи військовою службою, за винятком тих, кого визнали непридатними.

Ваше повідомлення надіслано