Глава Генерального штабу Збройних Сил України Олександр Павлюк заявив, що Україна почала готуватися до великої війни з Росією за п'ять місяців до її початку.

У осені 2021 року українські війська на Донбасі розпочали підготовку до повномасштабного вторгнення Росії. Інформацію цю надав командувач Сухопутних військ Збройних сил України в інтерв’ю Радіо Свобода. Він зауважив, що заздалегідь були виявлені ознаки можливого нападу не лише з окупованої частини Донбасу, а й з території Росії.

З метою успішного протистояння противнику військові розпочали певні заходи вже восени. Зазначено, що співвідношення сил було невигідним, але враховуючи національний інтерес, Україна була змушена готуватися до відбиття агресії.

З поданого інтерв'ю видно, що з січня-лютого вони отримували відомості від Головного управління розвідки про можливий сценарій агресії. Упродовж п'яти місяців проводилося підготовчі заходи, включаючи максимальне посилення позицій, ретельне прорахування можливих дій, переміщення резервів та проведення повномасштабних тренувань.

Ці заходи виявилися важливими під час агресії, коли були завдані удари по командних центрах, пунктах управління та інших ключових об'єктах. Командувач підкреслив особливу небезпеку луганської частини оборони, оскільки противник нападав з різних напрямків.

Ваше повідомлення надіслано