Міжнародний день пам'яті жертв тероризму: загроза на сьогодення та способи боротьби.

Сьогодні, 21 серпня, у різних країнах відзначають Міжнародний день пам'яті та поминання жертв тероризму. У 2017 році Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію стосовно цієї події. Тероризм полягає у використанні або загрозі насильства для досягнення політичних, релігійних або ідеологічних мет. На другій половині ХХ століття тероризм став значущим явищем у світі і ще залишається викликом для багатьох держав.
За підсумками 2023 року, Буркіна-Фасо, Ізраїль та Малі виявилися країнами з найбільшим рівнем терористичної загрози. Трагічність терактів стала причиною смертей більш ніж 8000 осіб у минулому році. Проте ця статистика не враховує українців, які постраждали через російську агресію.
Державний тероризм включає в себе дії силових і військових структур у інших країнах. Російська агресія проти України може бути визнана як приклад державного тероризму. З початку війни на окупованих територіях загинули близько 11 тисяч українців, у тому числі більше 500 дітей.
Наразі Україна, Литва та Парламентська асамблея НАТО визнали Росію державою-терористом. Багато держав вважають РФ спонсором тероризму. Важливим кроком може бути визнання Росії державою-спонсором тероризму Сполученими Штатами. Наразі Росію в цьому списку підтримують союзники: Сирія, Іран, Куба та КНДР.
Ваше повідомлення надіслано