Мобілізація: які повістки можуть отримати чоловіки в Україні вже в серпні місяці

Починаючи з 1 серпня, набрали чинності оновлені правила мобілізації в Україні, які привертають значний інтерес громадян, особливо щодо процедури видачі повісток на призов. Зміни відносяться до умов служби строковиків під час дії воєнного стану. Незважаючи на ці зміни, процедура видачі повісток залишається незмінною.

Зазначимо, що в Україні існують чотири види повісток, проте внаслідок загальної мобілізації, призов на строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях тимчасово призупинено, і повістки для призову на строкову службу в даний час не видавалися.

За інформацією спікера Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП), наразі в Україні видають три види повісток для чоловіків:

  1. Повістка для уточнення військово-облікових даних.
  2. Повістка на проходження ЛКК, де встановлюється ступінь придатності до військової служби.
  3. Мобілізаційне розпорядження, яке видається після проходження ЛКК, якщо військовозобов'язаного визнали придатним до служби.


Зазначимо, що повістки можуть бути видані не тільки представниками ТЦК і СП, але й органами місцевого самоврядування, керівниками компаній, установ та організацій, включаючи освітні заклади.

Стосовно місця видачі повісток, законодавство не надає чітких правил. Тому представники ТЦК і СП мають право видавати повістки як у місці проживання громадян, так і на вулиці. Це означає, що можуть застосовуватись різні місця і способи для вручення повісток про явку за вказаною в них адресою.

У разі необхідності українці мають право пред'явити спеціальний документ, що підтверджує поважну причину неявки, для уникнення відправлення на обов'язкову військову службу.

Зауважимо, що ситуація може змінюватись залежно від обставин і вимог національної безпеки.

Ваше повідомлення надіслано