Московський механізм ОБСЄ викриває широкомасштабну кампанію захоплення цивільних заручників Росією в Україні

Звіт Московського механізму ОБСЄ виявив систематичну та широкомасштабну кампанію захоплення Росією цивільних заручників на окупованих територіях України, що викликає серйозну тривогу на міжнародній арені. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму Twitter.

Кулеба зазначив, що висновки незалежної місії є шокуючими: "Особи, причетні до свавільного позбавлення волі українських цивільних осіб, скоїли воєнні злочини, злочини проти людяності, а також порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини".

За словами міністра, докази вказують на "систематичну, послідовну та навмисну поведінку" Росії, спрямовану проти українських цивільних, що почалася в окупованому Криму в 2014 році і була розширена після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році.

"Цей документ стане важливим елементом у роботі національних і міжнародних судових органів, спрямованої на встановлення конкретних осіб, які мають нести кримінальну відповідальність", — додав Кулеба.

Міністр закликав міжнародних партнерів консолідувати зусилля для забезпечення негайного та беззастережного звільнення всіх безпідставно затриманих Росією цивільних українців, як зазначено в українській "формулі миру".

Ваше повідомлення надіслано