Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 12 березня, затвердив законопроєкт під номером №10448

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 12 березня, підписав законопроєкт №10448, який передбачає можливість збереження репродуктивних клітин військовослужбовців та військовослужбовиць у випадку їх загибелі. Цю інформацію опубліковано на офіційному сайті Верховної Ради України.

Зазначається, що основною метою ухвалення цього законопроєкту є збереження генофонду українського народу.

Згідно з новим законом, репродуктивні клітини можуть бути збережені безкоштовно протягом трьох років після загибелі особи, яка здала біоматеріал. Після цього періоду термін зберігання може бути продовжено, але за рахунок іншої особи.

Особа, яка здає свої репродуктивні клітини для зберігання, також матиме можливість визначити їх подальше використання у разі своєї смерті.

Якщо репродуктивні клітини використовуються для зачаття дитини, військовослужбовець або військовослужбовиця визнаються батьками народженої дитини.

Раніше було повідомлено, що у листопаді 2023 року Зеленський підписав закон, який вимагає утилізації замороженого біоматеріалу військових у разі їх смерті. Однак Міністерство охорони здоров'я тоді заявило, що кріобанки не будуть утилізувати біологічний матеріал українських військових, які загинули на фронті.

Ваше повідомлення надіслано