Президент Зеленський підписав закон про посилення мобілізації в Україні

Президент України Володимир Зеленський у вівторок, 16 квітня, підписав новий закон №10449 про посилення мобілізації. Відповідно до інформації на сайті парламенту, закон після підписання буде опубліковано у парламентському виданні «Голос України» та набуде чинності через місяць з дня його опублікування.

Закон вводить новий механізм для військовозобов'язаних, в тому числі видачу "вимоги", яка дозволяє начальнику територіального центру комплектування і соціальної підтримки (ТЦК) звертатися до поліції для затримання ухилянтів. У разі відмови поліції, начальник ТЦК може звернутися до місцевого суду з позовом про обмеження прав ухилянта, зокрема права керування автомобілем.

Окрім того, закон зобов'язує чоловіків віком від 18 до 60 років завжди мати при собі військово-обліковий документ. Він також передбачає, що всі громадяни, які перебувають на військовому обліку, повинні впродовж 60 днів оновити свої контактні дані, включаючи номер телефону та реальну адресу, з ризиком значного штрафу за неоновлення.

Законодавство допускає подвійне тлумачення порядку бронювання державних службовців та працівників патронатної служби, а також працює у комплексі з законом про цифровізацію військового обліку, що сприяє автоматизації процесів через Реєстр «Оберіг».

Закон про посилення мобілізації став ще одним кроком управління та мобілізаційної готовності України в умовах триваючого конфлікту.

Ваше повідомлення надіслано