Штучний інтелект залучать до розмінування України

У сфері гуманітарного розмінування території України буде задіяно штучний інтелект.

Міністерство економіки та технологічна компанія Palantir, спеціалізована у сфері аналітики великих даних, уклали угоду про партнерство для спільної дії в цьому напрямку. Про це повідомлено на офіційному веб-сайті Мінекономіки.

Цю угоду підписали у Лондоні, і вона визначає конкретні аспекти співпраці. Згідно з угодою, платформа штучного інтелекту буде взаємодіяти з обширними базами даних, що формуються всіма учасниками процесу розмінування, починаючи від місцевих органів самоврядування та регіональної влади і закінчуючи операторами протимінної діяльності.

Ці бази даних включатимуть постійну інформацію, таку як оцінка економічної ефективності сільськогосподарських земель та близькість забруднених територій до комунікацій. Також буде представлена оперативна інформація, що регулярно оновлюватиметься.

Очікується, що Palantir AIP надасть рекомендації щодо оптимальних методів очищення конкретної території, використовуючи нові технології розмінування, такі як дрони, або традиційні підходи. Головною метою співпраці вважається швидше та ефективніше розмінування території з меншими витратами. За словами міністерки економіки Юлії Свириденко, на даний момент під загрозою забруднення перебуває 156 тисяч квадратних кілометрів української території.

«Прискорення гуманітарного розмінування, зокрема завдяки співпраці з такими технологічними компаніями як Palantir, — це можливість зберегти життя людей та швидше розпочати відбудову України», — зазначила Свириденко.

Ваше повідомлення надіслано