У Росії відновили діяльність загонів, відомих як "СМЕРШ", які виконують функції розвідки, аналогічно до подібної діяльності у розвідувальних структурах Британії.

У кінці 2023 року російські політики оголосили про відновлення радянського контррозвідувального підрозділу "СМЕРШ". На початку січня вже з'явилися фотографії оперативників з відповідними нашивками, які свідчать про це, повідомляє Британська розвідка.

Інформація походить із звіту розвідувального огляду Міністерства оборони Британії від 8 січня, який цитує "Європейська правда".

Розвідники вказують, що назва "СМЕРШ" є абревіатурою від російської фрази "смерть шпигунам", а цей підрозділ був заснований Йосипом Сталіним і існував у період з 1941 по 1946 рік.

Наразі неясно, чи супроводжує нова назва певні нові функції або роль російської контррозвідки, чи це просто формальна зміна назви.

Розвідка підкреслює, що це стає ще однією ілюстрацією того, як російська влада спрямовує зусилля на "переживання" російсько-українського конфлікту в дусі Другої світової війни, фокусуючись на припущених зовнішніх загрозах для Росії.

Важливо зазначити, що перед цим було повідомлено, що Росгвардія, на фоні внутрішніх нестабільностей, посилить свої ресурси і особовий склад. Велика Британія також зазначала вплив знищення російських винищувачів Су-34 на операції військ РФ в Херсонській області та подальший хід бойових дій в Україні.




Ваше повідомлення надіслано