В Фінляндії позитивно сприймають можливість направлення військового контингенту в Україну

У Фінляндії висловлюють позитивне ставлення до можливості відправки військ в Україну, проте поки що не розглядають цю можливість. Міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен зазначила, що Захід не повинен виключати ідею відправки військ в Україну у майбутньому, особливо у разі загострення ситуації. Проте вона також підкреслила, що Фінляндія наразі не розглядає можливість надсилання військ і не планує обговорювати цю тему.

Зазначення Вальтонен прийшло один день після того, як президент Франції Еммануель Макрон відмовився виключати можливість відправки військ в Україну, що викликало дисонанс з лідерами США та інших країн Європи.

Хоча коментарі Еліни Валтонен більше стосувалися довгострокового, гіпотетичного сценарію, її слова вказують на те, що через тривалість конфлікту в Україні, європейські країни, які можуть бути під загрозою з боку РФ, розглядають цю можливість серйозніше.

Двоє колишніх посадовців США в НАТО погодилися з ідеєю, що Захід повинен бути готовий відправити війська. За їхніми словами, це б показало президенту РФ Володимиру Путіну, що Захід стоїть на боці України.

У всіх країнах-членах НАТО реакції відрізняються. Події, що відбулися, спричинили розбіжності між ними. Хоча країни Балтії виражають менш категоричну позицію, США, Велика Британія, Австрія, Німеччина та Чехія відмовилися від відправки військ.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що французам не доведеться воювати в Україні, оскільки українська армія відстоює свої позиції проти окупантів.

Уряд Італії відзначив, що розгортання військ НАТО на території України може призвести до Третьої світової війни.

Ваше повідомлення надіслано