В Сполучених Штатах Америки відбувся запуск ракети, на якій був розміщений український прапор, з метою висадження на Місяць.

У Сполучених Штатах Америки успішно відбувся запуск ракети-носія Vulcan Centaur від компанії United Launch Alliance (ULA) з українським прапором і мапою на борту. Подія відбулася 8 січня зі станції Космічних сил на мисі Канаверал у Флориді, як повідомляє Space.

Приблизно через 50,5 хвилин після старту, з ракети відокремився головний вантаж – місяцехід Peregrine, на борту якого знаходиться металева пластина із прапором України. Планується, що місяцехід сість на поверхню Місяця у лютому.

Цей запуск визначається як перше повернення Сполучених Штатів на Місяць з часів місії "Аполло-17" у 1972 році і водночас перша в історії висадка на Місяць приватної компанії.

Президент і головний виконавчий директор ULA, Торі Бруно, висловив своє захоплення: "Я настільки схвильований, що не можу це передати. Поки що це абсолютно прекрасна місія повернення на Місяць".

Металева пластина з українським прапором була представлена президенту Володимиру Зеленському компанією Spacebit у 2021 році. Фарби на пластині призначені для витримання екстремальних температурних умов протягом сотень років.

Поміж іншими вантажами, перевозженими на посадковому модулі Peregrine від компанії Astrobotic, є 5 наукових інструментів NASA, а також різноманітні матеріали, такі як метали та космічні покриття.

Зазначено, що також на борту Peregrine перевозяться людські останки, відправлені компаніями, що займаються "космічними похованнями".

Важливо відзначити, що планована місія спочатку була запланована на 2022 рік, але була відкладена через підготовчі роботи компанії United Launch Alliance. У День Державного прапора минулого року, засновник компанії Spacebit, Павло Танасюк, оголосив про намір відправити прапор України на Місяць наприкінці 2023-го.

Ваше повідомлення надіслано