Зеленський підписав закон про корпоративне управління держкомпаній

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який вносить зміни до деяких законодавчих актів України з метою поліпшення корпоративного управління юридичними особами, акціонерами (засновниками, учасниками) яких є держава. Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Закон регулює широкий спектр питань, що дозволить підприємствам працювати більш зрозуміло для суспільства, інвесторів та міжнародних партнерів. Наглядовим радам надаються більші повноваження для ефективної діяльності, але разом з тим зростає й відповідальність.

Прийняття цього закону також є складовою частиною процесу євроінтеграції та програми з МВФ. Закон спрямований на наближення України до стандартів Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) і враховує вимоги воєнного часу.

Для стратегічних компаній встановлюються вимоги акціонером разом із Міністерством фінансів за допомогою листів-очікувань, які містять показники рентабельності, ліквідності та платоспроможності. Вирішення питання щодо досягнення цих показників покладається на наглядові ради. Також наглядові ради матимуть право призначати та звільняти керівників компаній. Вводиться система внутрішнього контролю, яка замінить ревізійні комісії і включатиме ефективні інструменти, такі як комплаєнс, управління ризиками та внутрішній аудит.

"Уряд зобов'язаний розробити та затвердити порядок оцінки діяльності наглядових рад та процедуру визначення їх винагороди. Закон також передбачає чіткий перелік підстав і процедуру звільнення членів наглядових рад", – зазначено у повідомленні.

За словами першої віцепрем'єр-міністра – міністерки економіки Юлії Свириденко, новий закон дозволяє вивести корпоративну реформу на новий рівень і масштабувати роботу, яка триває уже 8 років. Це також важливий сигнал для інвесторів, який доводить, що Україна діятиме за зрозумілими для цивілізованого світу правилами.

Ваше повідомлення надіслано